Mooi Franeker

Een bijzondere elfstedenstad
vol historie

De naam Franeker wordt overal in Friesland met veel respect uitgesproken. Op papier een overzichtelijk stadje, met iets meer dan 12.000 inwoners. Niks aan de hand zou je zeggen, gewoon één van de Friese elf steden, die immers allemaal hun charmes hebben. Loop dan eens door het oude centrum van Franeker, binnen de dubbele ‘grachtengordel’. 

DE ligging

Franeker ligt in de groene gemeente Waadhoeke in het noordwesten van Friesland en is in allerlei opzichten uniek. De op één na oudste universiteit van Nederland staat er, de Universiteit van Franeker of ‘Academie van Friesland’ uit 1585. Tussen al die andere rijksmonumenten (Martenamuseum, Korendragershuisje, het stadhuis in renaissancestijl) het bijzondere woonhuis-museum waar Eise Eisenga jarenlang geduldig knutselde aan zijn ‘Planetarium’. De plek waar ieder Fries hart stukken sneller van gaat kloppen: het Sjûkelân, het ‘heilige’ graslandje binnen het oude centrum waar ieder jaar tijdens de PC met bloed, zweet en tranen wordt gevochten om de onbetwiste hoofdprijs van de kaatssport. Dat betekent voor het publiek: een volksfeest (dat na afloop doorgaat in de legendarische kroeg De Bogt fen Guné), kippenvel ondanks de onbegrijpelijke spelregels, veel gevoel voor mooie tradities.

De omgeving

Gemeente Waadhoeke is de vriendelijke, groene en dunbevolkte noordwesthoek van Friesland. Met één prachtige stad (Franeker) en een handvol wat grotere plaatsen als Dronryp, Berlikum en Sint Annaparochie. Verder veel pittoreske kerkdorpen op een terp, in de polders rondom meer rust en ruimte dan waar ook in Nederland; de kust van de Waddenzee is nooit ver weg. Binnen tien minuten rijd je naar de haven van Harlingen, een half uur naar het zuiden en je bent in het gebied van de Friese Meren dat begint bij Sneek en Grou.

Dichter bij huis in Mooi Franeker zelf? Op de fiets naar hartje centrum kost vijf minuten. Linksom of rechtsom: langs de sportvelden aan de Hertog van Saxenlaan en dan de Noordergracht over, of langs het water van de Doanjumer Feart en Recreatiepark Bloemketerp, met camping en zwembad. Op een mooie zomeravond nog even (elektrisch) fietsen langs sloten en vaarten? Je komt dan langs eenzame boerenhoeves en dorpen, buurtschappen en gehuchten met klinkende namen als Dongjum, Schalsum, Peins, Slappeterp, Sopsum, Wijnaldum en Sexbierum. Ook heel relaxed: het Stadspark met wandeleiland, of zomaar even flaneren langs de kades in de binnenstad.

De locatie

Ver weg van de bewoonde wereld? Helemaal niet. De huizen van Mooi Franeker liggen vlakbij de uitvalsweg naar de A31. Binnen 20 minuten ben je in hoofdstad Leeuwarden. Naar Harlingen - dus ook de veerboten naar Vlieland en Terschelling - zelfs in een kwartier. Havenstad heeft een gevarieerd winkelaanbod met veel kleine speciaalzaken, net als Franeker. Voor de afwisseling best leuk om eens rond te struinen langs de imposante zeilschepen van de ‘Bruine Vloot’ of over de wandelpromenade bij de vuurtoren aan de zeedijk. 

Hier wordt Mooi Franeker gerealiseerd